Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Τα σκουπίδια και τα πλαστικά καταλήγουν στην Αρκτική!!

Πτηνά, θαλάσσιες χελώνες και κήτη απειλούνται άμεσα από τα πλαστικά σκουπίδια και τις σακούλες, καθώς τα καταπίνουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για μέδουσες ή άλλες μορφές τροφής Πτηνά, θαλάσσιες χελώνες και κήτη απειλούνται άμεσα από τα πλαστικά σκουπίδια και τις σακούλες, καθώς τα καταπίνουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για μέδουσες ή άλλες μορφές τροφής

Εκτιμάται ότι από τα 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που παράγονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2,7 εκατομμύρια φτάνουν στους ωκεανούς, αποτελώντας θανάσιμη απειλή για τη θαλάσσια ζωή και τα πουλιά.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Alfred Wegener και του βελγικού παρατηρητηρίου για την Οικολογία των Πόλων ταξίδεψαν ανάμεσα στη Γροιλανδία και στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ και μέτρησαν τα επιπλέοντα μεγάλα σκουπίδια από τη γέφυρα του παγοθραυστικού τους και από ελικόπτερο. Στη διαδρομή 5.600 χλμ. βρήκαν 31 κομμάτια πλαστικού, που θεωρείται ότι αποτελούν μόνο την κορυφή του... πλαστικού «παγόβουνου».
Στον βυθό του ωκεανού η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και εκτιμάται ότι είναι 10 έως 100 φορές πυκνότερη η συσσώρευση απορριμμάτων από ότι στην επιφάνεια. Οι ερευνητές βρήκαν 2,2 έως 18,4 κομμάτια πλαστικού ανά χιλιόμετρο της διαδρομής που κάλυψαν και συμπέραναν ότι τα υλικά διαλύονται σταδιακά και εναποτίθενται στον βυθό.
πηγή:http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου