Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Πως επηρεάζει η σύνθεση του λίπους της τροφής την αποθήκευση του στο σώμα;

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα δείχνει ότι η ποιότητα του περιεχόμενου λίπους στη τροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στο που θα τοποθετηθεί το λίπος.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που δείχνει ότι η σύνθεση του λίπους της τροφής δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά επίσης καθορίζει που θα αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο αμερικανικό περιοδικό "Diabetes"
Στη μελέτη συμμετείχαν 39 νέοι ενήλικες άνδρες και γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, που έτρωγαν 750 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για επτά εβδομάδες.
 Το 50% των συμμετεχόντων (με τυχαία επιλογή) πήρε το πλεόνασμα θερμίδων από πολυακόρεστα λίπη (ηλιέλαιο), ενώ οι άλλοι μισοί πήραν το πλεόνασμα θερμίδων τους από κορεσμένα λίπη (φοινικέλαιο). Και στις δύο ομάδες υπήρχε η ίδια ποσότητα ζάχαρης, υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης. Η μόνη διαφορά μεταξύ των muffins ήταν το είδος του λίπους που περιείχαν.
Παρά την ύπαρξη συγκρίσιμων αυξήσεων βάρους μεταξύ των δύο ομάδων που πήραν μέρος στην έρευνα, η κατανάλωση πλεονάσματος των κορεσμένων λιπαρών προκάλεσε αξιοσημείωτα μεγαλύτερη αύξηση στην ποσότητα του λίπους στο ήπαρ και την κοιλία (ιδιαίτερα το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, το σπλαχνικό λίπος ) σε σύγκριση με την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών.
Η αύξηση του σωματικού βάρους στην ομάδα που κατανάλωνε πολυακόρεστα ήταν αποτέλεσμα αύξησης της μυϊκής μάζας. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες έχει θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και ότι προοδευτικά αυξάνει το σωματικό βάρος.
πηγή:http://www.diatrofi.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου