Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Σήμερα καταναλώνουμε περισσότερο ρύζι και ζυμαρικά παρά φρούτα και λαχανικά!

Όπως αποκαλύπτει μία νέα μεγάλη πληθυσμιακή έρευνα, έχουμε γυρίσει την πλάτη στα φρούτα, τα όσπρια, τα ψάρια και τα λαχανικά, και προτιμάμε γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας και τα προϊόντα του, με συνέπεια να «θερίζουν» η παχυσαρκία, η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη.
Τα στοιχεία αυτά, προέρχονται από την μελέτη «ΥΔΡΙΑ» σε μία προσπάθεια να αποτυπώσουν την κατάσταση της υγείας, τις διατροφικές επιλογές και τις συνήθειες διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 4.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών από τις 13 περιφέρειες της χώρας, αποκαλύπτουν ότι σε ημερήσια βάση καταναλώνουμε περίπου 200 γραμμάρια ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, και άλλα τόσα γραμμάρια γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, περισσότερα από 80 γραμμάρια κρέας, περίπου 200 γραμμάρια  ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών ημερησίως και περίπου 120 γρ φρούτα.
Η  κατανάλωση οσπρίων και ψαριών, σήμερα δεν υπερβαίνει τα 20 και 25 γραμμάρια την ημέρα, και
όσον αφορά το κρέας, η κατανάλωσή του σήμερα είναι λίγο μειωμένη σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990 (σχεδόν 85 γραμμάρια την ημέρα έναντι περίπου 100 γρ) αλλά σαφώς υψηλότερη από τα 35 γρ. ημερησίως που αναφέρονται στη παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Μεγάλη είναι, τέλος, και η κατανάλωση ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών, η οποία πλησιάζει τα 35 γραμμάρια την ημέρα (από σχεδόν 20 που ήταν στη δεκαετία του 1990).
«Η διατροφή των προγόνων μας, λ.χ., σε καθημερινή βάση περιείχε μόνο λίγη ζάχαρη στον καφέ και κρέας μία φορά στις 15 μέρες ή το μήνα. Συνήθως έτρωγαν μέλι, ξερά σύκα και σταφίδες για γλυκό, και ψάρια και όσπρια πολλές φορές την εβδομάδα, ενώ μονάχα στις γιορτές έτρωγαν κρέας και γλυκά με ζάχαρη,τονίζει η κυρία Τριχοπούλου.
«Εμείς όλ’ αυτά τα έχουμε αλλάξει, ήδη πληρώνουμε το τίμημα της ανθυγιεινής διατροφής και, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, στο εγγύς μέλλον η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη»,
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου