Να απαντήσουμε στην ερώτηση «ποιο είναι το νόημα της ζωής» μέσα σε 250 λέξεις; Είναι αδύνατο! Φιλόσοφοι πασχίζουν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα για χιλιάδες χρόνια, γράφοντας χιλιάδες λέξεις. Όμως, είναι πιο εύκολο να απαντήσεις σε μια ερώτηση που δεν υπάρχει απάντηση, μέσα σε 250 λέξεις από ότι σε 250.000;
Πρόσφατα άκουσα έναν θυρωρό να λέει το εξής: «Ο δρόμος από τη μήτρα έως τον τάφο είναι πολύ σύντομος.» Ωστόσο, αυτός ο δρόμος είναι μαγευτικός και έχουμε τη δυνατότητα να τον διαβούμε με κυνισμό ή με ελπίδα, με καταστροφή ή δημιουργία, με πεσιμισμό ή αισιοδοξία. Μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας μένοντας μέσα στα μικρά μας προσωπικά καβούκια ή να επιλέξουμε να είμαστε τρωτοί αλλά ζωντανοί, να χαιρόμαστε με την αγάπη και τη φιλία και να μεγαλώνουμε με τον αναπόφευκτο πόνο και θλίψη.
Έχουν οι μικρές μας ζωές κάποιο νόημα ή είμαστε απλά ένα ατύχημα σ' ένα δυστυχή πλανήτη; Είμαστε εδώ για ένα λόγο ή όλα αυτά είναι ανοησίες; Το μόνο βέβαιο είναι πως είμαστε εδώ, αυτή τη στιγμή, σε αυτό το «τώρα.» Εξαρτάται από εμάς: να ζήσουμε γεμάτα, να βιώνουμε το κάθε λεπτό με επίγνωση, εγρήγορση και προσοχή.
Βρισκόμαστε εδώ, όλοι μας, για να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Και τι όμορφες ιστορίες μπορούμε να φτιάξουμε!
Madeleine L΄ Engle, συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Μια ρυτίδα στο χρόνο»
πηγή:http://ithaque.gr