Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ;

Τον Ιανουάριο, ο λαός τον λέει με πολλά ονόματα, που τα περισσότερα αναφέρονται στις ιδιότητές του. Λέγεται Καλαντάρης ή Καλαντέρης ή Καλαντάρς (ποντιακά) απ' τα κάλαντα που τραγουδούν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα ή Γεννολοητής, παρετυμολογικά, γιατί τότε γεννοβολούν τα κοπάδια.
Λέγεται Γατομήνας, επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες ή Κρυαρίτης (στη Μάνη) για το τσουχτερό του κρύο ή Μεσοχείμωνας, γιατί είναι μεσαίος από τους τρεις μήνες του χειμώνα ή Κρυαρώτης, γιατί κάνει πολύ κρύο. Ακόμα τον Ιανουάριο τον ονομάζουν Κλαδευτή, γιατί το μήνα αυτό κλαδεύουν ή Τρανό ή Γελαστό για τις αλκυονίδες ημέρες του. Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία. Ωστόσο, δεν ήταν ανέκαθεν ο πρώτος μήνας του έτους για τους Ρωμαίους. 
Στα πρώτα χρόνια της ιστορίας τους πρώτος μήνας ήταν ο Μάρτιος, από το όνομα του πολεμικού θεού τους Mars-Martis (δηλ. του Άρη των Ελλήνων). Πρωτοχρονιά ήταν τότε η πρώτη Μαρτίου, η οποία εξακολούθησε να γιορτάζεται και στα κατοπινά χρόνια. Και επειδή θυμόνταν πως αυτή ήταν η αρχική τους Πρωτοχρονιά, την έλεγαν Πάτριον. Ο Ιανουάριος έγινε πρώτος μήνας αργότερα, όταν ο μυθικός βασιλιάς των Ρωμαίων Νούμας Πομπίλιος οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση τον ήλιο.
πηγή:http://akrasakis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου