Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Εξήντα δύο κροίσοι έχουν τόσα χρήματα όσα 3,5 δισ. άνθρωποι!

 


Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes- έχει αυξηθεί κατά 44%. Αντίθετα το ποσοστό ευημερίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη καταγράφει την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 41%. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια το μέσο εισόδημα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει αύξηση μόλις κατά 3 δολάρια, ήτοι 2,75 ευρώ ετησίως.
Σχεδόν οι μισοί κροίσοι, που δεν έχουν καταλάβει τι θα πει κρίση, είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.
Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για αυτή την ανισότητα. «Η αναπότρεπτη ανισότητα έχει δημιουργήσει έναν κόσμο, όπου 62 άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση. Μάλιστα παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αυξανόμενης ανισότητας, το κενό που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς έχει μεγαλώσει δραματικά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η επικεφαλής της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam Γουίνι Μπιανίμα χαρακτηρίζει αυτή την τάση που φαίνεται να παγιώνεται παγκοσμίως ως «μη αποδεκτή».
Γιατί αυτή η διαφορά
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανισότητες οφείλονται εν μέρει στις διαφορές εισοδήματος, ιδιαίτερα μεταξύ μεγαλουπόλεων και αγροτικών περιοχών, αλλά επίσης και σε διαφορές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στην παιδεία και σε θέσεις απασχόλησης. Όπως λέει ο οικονομολόγος Όουεν Μπάρντερ, που αναφέρεται στην έκθεση, «οι αριθμοί φαίνεται να δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αιτίες της φτώχειας είναι (...) η πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων σε χώρες που κατά τα άλλα τα πάνε μια χαρά».
Παρότι οι φόροι και οι διαβιβάσεις βοηθούν να μειωθεί η εισοδηματική ανισότητα στις ανεπτυγμένες χώρες, τα συστήματα αυτά είναι λιγότερο εύρωστα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Εξαίρεση είναι η Βραζιλία, η οποία προσφέρει επιδόματα σε περισσότερες από 13,3 εκατομμύρια φτωχές οικογένειες αρκεί να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία και να συμμετάσχουν σε προγράμματα υγείας. «Αυτό έχει βοηθήσει να μειωθούν τα ποσοστά και της παιδικής φτώχειας και της ανισότητας» αναφέρεται στην έκθεση.
πηγή:http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου