Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Σύκα, ένα θαυματουργό φρούτο!!

Ο ιδιαίτερος αυτός καρπός της συκιάς έχει μοναδική, γλυκιά γεύση και ιδιαίτερη υφή, απαλή, αλλά και τραγανή χάρη στους σπόρους του. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή των αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, Ε και Κ, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.
Τα 100 γραμμάρια σύκων αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες, 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,3 γραμμάρια λιπαρά, 20,3 γραμμάρια υδατανθράκων και 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών.
Τα σύκα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του καλίου στον οργανισμό και να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης.
Ακόμη, τα σύκα περιέχουν πρεβιοτικά (δηλαδή κάποια δυσαπορρόφητα συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας ορισμένων απαραίτητων και ωφέλιμων ειδών βακτηρίων στο παχύ έντερο), τα οποία βοηθούν στην καλή πέψη και τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Ως πηγή ασβεστίου, βοηθούν στη διατήρηση της σωστής πυκνότητας και της υγείας των οστών, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, βοηθά στη μείωση της νεφρικής απέκκρισης ασβεστίου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Τέλος, τα σύκα φαίνεται πως μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων. Συνεπώς, τα σύκα δρουν προστατευτικά απέναντι στην καρδιά, ενώ η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία της όρασης.
πηγή:http://www.boro.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου