Αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει και φέτος το ίδιο με εμάς. Εκτός από το καλό πλύσιμο των χεριών (με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα), υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε δραστικά τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε ή να συντομεύσουμε τη διάρκεια της ασθένειάς μας.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ακολουθώντας τα παρακάτω:
  
Τρώμε γιαούρτι ή κεφίρ για πρωινό
 
Οι ίδιες ζωντανές καλλιέργειες (μικροοργανισμοί) που συμβάλλουν στην μείωση των προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα μπορεί να μας βοηθήσουν να προστατευθούμε από το κρυολόγημα. Μια επιστημονική μελέτη του 2011 στηρίζει την απόδειξη αυτή: Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ κλπ) είχαν 12% λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
 
Αερίζουμε τακτικά το σπίτι
 
Αν περνάμε πολλές ώρες μέσα σε ένα δωμάτιο με “πυκνή” και “βαριά” ατμόσφαιρα, ειδικά μαζί με κάποιον που μπορεί να ταλαιπωρείται από κάποιο κρυολόγημα, αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε. Ο φρέσκος αέρας που θα ανανεώσει την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι θα απομακρύνει τα αιωρούμενα σωματίδια των ιών.
 
Τρώμε μανιτάρια
 
Είτε ως συμπλήρωμα στο φαγητό μας, είτε ως βασικό συστατικό (πχ μανιταρόσουπα), τα μανιτάρια μπορούν να μας προστατεύσουν από τις αρρώστιες του χειμώνα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Nutrition απέδειξε την ευεργετική επίδραση των μανιταριών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μαγειρεμένα μανιτάρια shiitake καθημερινά για έναν μήνα παρουσίασαν υψηλότερους αριθμούς κυττάρων-Τ και λιγότερη φλεγμονή στον οργανισμό τους.
 
Σταματάμε να αγγίζουμε συνεχώς το πρόσωπό μας
 
Το να αγγίζετε διαρκώς το πρόσωπό μας και ειδικά τα χείλη μας, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητές  να κολλήσουμε κάποιον ιό.Ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του με τα χέρια και τα δάχτυλά του τουλάχιστον τρεις φορές την ώρα!
 
Κοιμόμαστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ
 
 Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine έδειξε ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 7 ώρες ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα, σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμόντουσαν για τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.
 
Πίνουμε άφθονα υγρά
 
Τα υγρά θα βοηθήσουν στην διάλυση της βλέννας που παράγει το σώμα μας όταν είμαστε άρρωστοι. Και όταν αυτή η γεμάτη μικρόβια βλέννα είναι πιο λεπτή/ρευστή, είναι ευκολότερο να την καθαρίσουμε από το σύστημά μας. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών (νερό και άλλα υγρά) την ημέρα.