Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ξεκίνησε η μάχη κατά της σπατάλης του φαγητού!



Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο. Η σπατάλη τροφίμων, εκτός από τη διαιώνιση των ανισοτήτων, επιφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης.
Πρίν απο λίγες ημέρες ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γαλλική γερουσία ο νέος νόμος που υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να δωρίζουν τα απούλητα τρόφιμα στους φτωχούς.
Τα είδη διατροφής θα δωρίζονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων. Απαγορεύεται η καταστροφή τους όπως γινόταν στο παρελθόν.
Οι εταρίες που δεν θα ακολουθήσουν το νέο νόμο θα αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τα 75.000 ευρώ ή ποινές φυλάκισης έως τα δύο χρόνια. Ο Jacques Bailet από το δίκτυο Τραπεζών Τροφίμων Banques Alimentaires, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι το μεγαλύτερο όφελος απο το νέο νόμο είναι η υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να συνάψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα και η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που διανέμονται θα αυξηθούν σε πολύ σημαντικό  ποσοστό.
Το πρόσωπο πίσω απο όλη αυτή την ενέργεια είναι ο Γάλλος βουλευτής Arash Derambarsh και τα επόμενα σχέδια του είναι να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού νόμου που θα απαγορεύει σε όλα τα σούπερ μάρκετ της ΕΕ να πετούν τα απώλητα προϊόντα τους.
Γιατί η μάχη κατά της σπατάλης φαγητού μόλις ξεκίνησε!

πηγή:http://www.4moms.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου