Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Εφηβοι μπλεγμένοι σε κλίκες!

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για το φαινόμενο που αποκτά τεράστιες διαστάσεις και στη χώρα μας – Σε αντίθεση με τις παρέες των φίλων, όπου τα μέλη μιλάνε και μοιράζονται με όλους, οι έφηβοι στις κλίκες μιλάνε μόνο με τα μέλη τους και πάνε πάντα μαζί

Ο Θανάσης είναι 14 χρόνων. Κάθε μεσημέρι γυρίζει σπίτι πότε θυμωμένος, πότε κλαμένος. Κανείς δεν τον κάνει παρέα, με κανέναν δεν παίζει. «Δεν με θέλουνε!» φωνάζει και κλείνεται στο δωμάτιό του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο οδυνηρό για έναν γονιό από το να βλέπει το παιδί του να βιώνει αποκλεισμό και απόρριψη. Αγωνιούν βλέποντάς το να εξοστρακίζεται και φοβούνται ότι τέτοιου είδους ενέργειες μπορεί να αποφέρουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού: μοναξιά, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα και επιθετικότητα.
Πώς δημιουργούνται οι κλίκες
Οι ομάδες απαρτίζονται από άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Τους συνδέει, π.χ., η αγάπη τους για τη μουσική, τα σπορ, τις τέχνες κ.λπ. Κάποιες ομάδες είναι αρκετά ευέλικτες και ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση νέων μελών. Αλλες έχουν πιο αυστηρά κριτήρια ένταξης και το ξεκαθαρίζουν ευθέως. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι μέλη τους. Και αυτές είναι οι γνωστές κλίκες. Μικρές ομάδες δηλαδή με αυστηρούς κανόνες, καθόλου ευέλικτες στην αποδοχή νέων μελών – κυρίως στον μικρόκοσμο του σχολείου.
Πώς δρουν και σε ποιους στοχεύουν
Η κλίκα δρα συντονισμένα με αλληλοϋποστήριξη και αμοιβαίες εξυπηρετήσεις, δίνοντας την εντύπωση στα μέλη της -στους νταήδες- ότι αυτοί είναι οι ισχυροί σε σχέση με τους άλλους, τους «έξω». Κύρια επιδίωξή τους είναι να χρησιμοποιούν την ισχύ τους σε βάρος άλλων παιδιών, κυρίως ήσυχων και μοναχικών, με αθέμιτο τρόπο – κυρίως με εκφοβισμό.
Το φαινόμενο αυτό αποκτά τεράστιες διαστάσεις – εσχάτως και στη χώρα μας. Σε αντίθεση με τις παρέες των φίλων, όπου τα μέλη μιλάνε και μοιράζονται με όλους, οι έφηβοι στις κλίκες μιλάνε μόνο με τα μέλη τους και πάνε πάντα μαζί. Είναι μια κλειστή αδελφότητα. Εχουν τη δική τους ταυτότητα και τη δική τους γλώσσα, κοινούς κώδικες και κοινή πορεία. Κάθονται δίπλα στην τάξη, παρενοχλούν τους πάντες, πηγαίνουν στα εμπορικά κέντρα ή στην πλατεία -πάντα μαζί-, επιδίδονται σε τραμπουκισμούς για εκτόνωση και κρατάνε επαφές με άλλες παρόμοιες ομάδες ή άτομα με κοινή ταυτότητα και σκοπούς. Ενίοτε εμπλέκονται σε σοβαρές μεταξύ τους συμπλοκές, σε παράνομα κυκλώματα και προβαίνουν σε παραβατικές κυρίως ενέργειες.
Πώς στρατολογούν τα νέα μέλη
Η είσοδος και η αποδοχή νέων μελών, ιδίως στις κλίκες των κοριτσιών, ενέχει πολλά προβλήματα. Για να ενταχθεί κάποιο, πρέπει να περάσει από οδυνηρές δοκιμασίες. Ενα κορίτσι που είναι δημοφιλές στην τάξη του μπορεί να αποκλειστεί γιατί ενδέχεται να αποτελεί απειλή για την αρχηγό. Τα μέλη της ομάδας μπορεί εσκεμμένα να την απορρίπτουν στην προσπάθειά τους να την αποδυναμώσουν, θεωρώντας την απειλή για την κλίκα.Και επειδή κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής στην κλίκα, προκειμένου να διατηρήσει τις θέσεις και τα προνόμιά του, χρησιμοποιεί κολακείες, εξευτελισμούς ή διαδίδει φήμες για κάποιους, προκειμένου να χειραγωγεί καταστάσεις και να γίνεται αρεστός στην αρχηγό. Και προπάντων, δεν μιλούν ποτέ για τα θέματά τους στους «έξω». Η σιωπή είναι κανόνας.
Τρόποι προστασίας, είτε είναι «μέσα» είτε «έξω» από την κλίκα.
■ Διεύρυνε και διαφοροποίησε τις παρέες σου. Οι κλίκες δρουν περιοριστικά στον τρόπο που ελέγχουν το παρουσιαστικό των μελών τους.
■ Ασχολήσου με δραστηριότητες που σου αρέσουν. Αν ανήκεις στην κλίκα, μην τους αφήνεις να σε πιέζουν.
■ Μίλα και μη φοβάσαι. Αν οι φίλοι σου σχηματίζουν κλίκα, υπερασπίσου τον εαυτό σου και τις θέσεις σου.
■ Γονείς στην πρώτη γραμμή. Κινητοποιηθείτε όταν δείτε τα πρώτα σημάδια του προβλήματος.

πηγή:http://www.4moms.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου