Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η Σιωπή και το Χαμόγελο!

Η ΣΙΩΠΗ
Η σιωπή είναι μια τέχνη. Όπως και το αντίθετο ο λόγος. Η ικανότητα του “λέγειν” συμπληρώνεται άριστα από την ικανότητα να σιωπά κανείς. Στην κατάλληλη στιγμή όπου κι αν πρέπει. Είπαν ότι η μεγαλύτερη ευγλωττία έγκειται στην τέχνη της σιωπής.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έλεγε : “Τον άνθρωπο πρέπει να τον κρίνουμε όχι μόνο από τον τρόπο που μιλάει αλλά και από τον τρόπο που σωπαίνει”. Ο Αϊνστάϊν ισχυριζόταν ότι τρία πράγματα είναι απαραίτητα για την ευτυχία: Η εργασία, η ψυχαγωγία και το κλειστό στόμα! Η σιωπή δεν κάνει ποτέ γκάφες. Διαφυλάττει τον άνθρωπο από περιπέτειες.
Σιωπή. Οι ευγενέστερες, οι ωραιότερες ψυχές μες στο βασίλειό της μεγάλωσαν τα ιδανικά τους και εβάθυναν τις σκέψεις τους. Τα εκλεκτότερα πνεύματα αναγεννήθηκαν στο Φως της ομορφιάς της! Δείχνει ωριμότητα η σιωπή και αυτοσυγκράτηση. Στις καθημερινές αφορμές. Τότε που αντιδρά κανείς στην κακότητα και στις προσβολές. Με ανωτερότητα, με σιωπή.
Ο Δροσίνης σ΄ ένα ωραίο ποίημά του μας θυμίζει ότι:
“Πώς νά σαι ακριβομίλητος
τ΄αηδόνι σε μαθαίνει.
Τον ένα μήνα κελαηδεί,
τους έντεκα σωπαίνει…”!
χαμόγελο2ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Το χαμόγελο. Μια στιγμούλα είναι η ζωή του και όμως η ανάμνησή του διαρκεί κάποιες φορές αιώνια. Δεν υπάρχει κανένας τόσο πλούσιος που να μπορεί να κάνει χωρίς αυτό, και κανένας τόσο φτωχός όσο αυτοί που το στερούνται. Δημιουργεί ευτυχία μέσα στο σπίτι, συνδαυλίζει την καλή θέληση σε μία δουλειά και προσυπογράφει τη φιλία. Είναι μία ανάπαυση για τους κουρασμένους, ένα γλυκοχάραμα για τους αποθαρημμένους, ένα ηλιόφωτο για τους θλιμμένους και το καλύτερο αντίδοτο που έχει η Φύση για τις στενοχώριες.
Και όμως δεν μπορείς να το αγοράσεις, να το ζητιανέψεις, να το δανειστείς, ή να το κλέψεις, επειδή δεν ωφελεί σε τίποτε, εκτός αν σου το χαρίσουν!
Να στέκεσαι:
Στους άλλους χαμογελαστός,
Στον εαυτό σου αυστηρός,
Στην ανάγκη, γενναίος
Στη βιοπάλη, πρόσχαρος,
Στις αντιξοότητες, απτόητος,
Στις πεποιθήσεις σου, εδραίος,
Στις μικρότητες, αγέρωχος,
Στους ευτελείς, γενναιόψυχος,
Όταν σε χειροκροτούν, απαθής,
Όταν σε σφυρίζουν ασάλευτος!
πηγή:https://2ogymnasiokalymnou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου