Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Παιδιά, τα εύκολα θύματα-19 Νοεμβρίου,Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως κακοποίηση «όλες τις μορφές σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά τη ζωή και την ανάπτυξη του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης».

Παιδική κακοποίηση ανά κατηγορία
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της διαβαλκανικής έρευνας (σε εννέα χώρες), διάρκειας 40 μηνών, με τίτλο «Βαλκανική Επιδημιολογική Ερευνα της Παιδικής Κακοποίησης και Παραμέλησης».

Παιδική κακοποίηση ανά ηλικία
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σε δείγμα 15.320 παιδιών ηλικίας 11, 13 και 16 ετών και διήρκεσε από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και τον Μάιο του 2012, δείχνουν ότι σχεδόν τα μισά παιδιά είχαν τουλάχιστον μία εμπειρία σωματικής βίας, ένα στα έξι παιδιά εκτέθηκε σε κάποια μορφή ανεπιθύμητης σεξουαλικής εμπειρίας, ενώ η ψυχολογική κακοποίηση φαίνεται ότι αποτελεί πλέον τον κανόνα.
Μέσα σε 10 μήνες (Ιανουάριος 2014-Οκτώβριος 2014) στο «Χαμόγελο του Παιδιού» έφτασαν περισσότερες από 600 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών.
Από αυτές, 98% ήταν ανώνυμες και αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) κορίτσια και 157 (13%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους.
Να σημειωθεί ότι 42% των παιδιών αυτών ήταν το πολύ 6 χρόνων. Σε ποσοστό 43% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες ήταν οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.
πηγές:https://www.efsyn.gr, http://www.iefimerida.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου