Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

20 Μαίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεορολογίας.

Η 20η Μαΐου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας ημέρα κατά την οποία υπογράφτηκε η «Σύμβαση του Μέτρου» το 1875 στο Παρίσι, όπου και δημιουργήθηκε το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (BIPM), με έδρα τις Σέβρες της Γαλλίας. Με τη Σύμβαση του Μέτρου θεσμοθετείται ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεργασίας των Κρατών στο πεδίο των μετρήσεων και της Μετρολογίας, καθιερώνονται οι βασικές και οι παράγωγες μονάδες μέτρησης, υιοθετείται το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) και εναρμονίζονται οι κανόνες και οι διαδικασίες μέτρησης, με άμεση εφαρμογή τους στη διοίκηση, το εμπόριο, την παραγωγή, την υγεία, την έρευνα και την τεχνολογία.


Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα και τις μονάδες όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων αυτών και των μετρήσεων και γενικότερα, με ό,τι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της Συνθήκης του Μέτρου είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως. 


Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. 

Κάθε χρόνο το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών και τα μέλη του (Εθνικά Ινστιτούτα Μετρολογίας) οργανώνουν εκδηλώσεις για την προβολή και την ανάδειξη του ρόλου της Μετρολογίας στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή, αλλά και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ασφάλεια είναι συνυφασμένη με τη Μετρολογία και η σημασία της είναι τεράστια, ειδικότερα αν σκεφτούμε θέματα, όπως οι ασφαλείς πτήσεις των αεροπλάνων, οι μετρήσεις για τις αντοχές των αυτοκινήτων κατά τις συγκρούσεις ή ακόμη και η ασφάλεια μέσω της ακτινοθεραπείας, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υγεία, ακόμα και τη ζωή του ανθρώπου.


πηγή:http://akrasakis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου