Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

21 Ιουνίου:Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε από τον υπουργό πολιτισμού Ζακ Λανγκ, στο Παρίσι, το 1982, και πέρασε τα γαλλικά σύνορα το 1985, με την Αθήνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να γίνεται η πρώτη - εκτός Γαλλίας- πόλη, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Στα επόμενα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έγινε ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, σε περισσότερες από 22 χώρες.

Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορα άλλα μέρη, παρουσιάζοντας συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα.
Η 17η χρονιά εκδηλώσεων του Ελληνικού Δικτύου διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, είναι το αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής εθνικής συνεργατικής προσπάθειας και έχει, σαφώς, ιδιαίτερο συμβολισμό.

 
Οι συναυλίες, δράσεις και εκδηλώσεις του 2016 φέρνουν ένα ουσιαστικό μήνυμα αρμονίας, ενότητας και συνεργασίας, σε μια περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών για τη χώρα μας. Για να αλλάξουν οι ρυθμοί των πόλεων μας, ενώθηκαν αφιλοκερδώς 3.000 μουσικοί και 430 συγκροτήματα, djs, χορωδίες και ορχήστρες, που θα παρουσιαστούν σε 320 εκδηλώσεις, σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες πανελλαδικά!

Ένα ηχηρό κάλεσμα που προτρέπει το κοινό - έστω και για λίγες ώρες -  να αφήσει στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αφεθεί στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής.
Μιλάμε για την αφορμή, που ενώνει, εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, χιλιάδες καλλιτέχνες, πολίτες, επαγγελματίες, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς (7.000 άτομα το 2015), χάρη στην αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους για τη μουσική, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Για αυτούς τους λογούς, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής θα απλωθεί και για το 2016 σε σχεδόν κάθε περιφέρεια της χώρας (12 περιφέρειες το 2015), συμπεριλαμβάνοντας εκατοντάδες ζωντανές εκδηλώσεις και συναυλίες (559 το 2015) και παραγωγές σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους της χώρας, όπως πάντα, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου