Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: «Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές» !



To μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που είναι στις 20 Μαρτίου, φέτος είναι: «Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές»
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει στόχο να ενημερώσει για την ανάγκη της πρόληψης ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις  από κακή στοματική υγεία στη γενικότερη σωματική υγεία  και ευζωία  μας.
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο, αλλά και να χαρακτηρίσει (στιγματίσει) την στοματική υγεία του παιδιού και ως ενήλικας. Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο –σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- να έχουν χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων, εξαιτίας σχετικών ασθενειών.
Χάνονται πολλές ημέρες εργασίας και σχολείου λόγω στοματικών παθήσεων.
Έχουν ορθοδοντικά προβλήματα, αλλά και τερηδόνα, περιοδοντίτιδα ως ενήλικες, σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλη ομάδα ενηλίκων που όταν ήταν παιδιά δεν είχαν κακή στοματική υγιεινή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας »το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, παραμένουν χωρίς θεραπεία».
Επιπλέον είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, ίσως η μοναδική,  που δεν έχουμε ουσιαστική οδοντιατρική κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα. Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη της πρόληψης, ώστε να μην χρειάζονται χρονοβόρες και κοστοβόρες θεραπείες στη συνέχεια.
«Αρκεί μία επίσκεψη τον χρόνο στον οδοντίατρό μας, ώστε να προλάβουμε πολλά οδοντικά προβλήματα», επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής κ. Νικόλαος Κουβελάς.
Η οδοντιατρική αντιμετώπιση παραμελημένης στοματικής υγιεινής απαιτεί συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, η οποία συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη. Τα καλά νέα: η πιο συχνή χρόνια νόσος της ανθρωπότητας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί, με απλά και οικονομικά προσιτά μέτρα.
Κακή διατροφή και στοματική υγεία
Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με διπλή συχνότητα στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, συγκριτικά με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται με κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.
Επίσης τo junk food, η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, εκτός των τριών βασικών γευμάτων, δημιουργούν προβλήματα, όπως της τερηδόνας.

πηγή:http://babyradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου