Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.
Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή που ήταν αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δια.
Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε η Γιορτή της Μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Στην Αγγλία του 15ου αιώνα γιορταζόταν η Κυριακή της Μητέρας την 4η Κυριακή της Σαρακοστής. Εκείνη την ημέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν μια ημέρα άδεια από τα αφεντικά τους για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τη μητέρα τους.
Στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα η δασκάλα Άννα Τζάρβις από τη Φιλαδέλφεια αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας τη 2η Κυριακή του Μαϊου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου το 1864. Οι αγώνες της Τζάρβις δικαιώθηκαν και το 1914 το Κογκρέσο όρισε επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας.
Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου 1929 για να συνδυαστεί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τη δεκαετία του 1960 η γιορτή μεταφέρθηκε τη 2η Κυριακή του Μαϊου…
πηγή: http://www.4moms.gr/2017-05-13/h-istoria-tis-giortis-tis-miteras/
Κυρία Παπαγεωργίου, η Κατερίνα Βασιλάκη είμαι. Σας είναι εύκολο να μου ξαναστείλετε το email σας;
ΑπάντησηΔιαγραφή